Tratament de canal cu microscop
Tot ce ai vrut să știi despre tratamentul endodontic sau de canal
Ce este tratamentul endodontic sau de canal?
Tratamentul de canal presupune îndepartarea pulpei contaminate sau a infecției, pozitionată în țesutul intern al dintelui, care conține vase de sânge și nervi, și care pătrund în dinte printr-un spațiu situat în vârful rădăcinii (apex). Pulpa dentară include nervul și se găsește în interiorul canalelor de pe rădăcinile dintelui și în interiorul coroanei dintelui. Pulpa dentară este înconjurată de dentină, care este un material mai greu. Cementul dentar acoperă rădăcina în timp ce smalțul este situat în exterior și înconjoară coroana dintelui, protejandu-l de diverse leziuni.
Când există o fractură a dinților care provoacă infecție sau necroză dentară, este necesară realizarea unui tratament de canal. Infecția dintelui, care nu este tratată la timp, se răspândește dincolo de marginea rădăcinii provocând inflamația osului care susține dintele. În această etapă, pacientul suferă deja de dureri semnificative.
Alternativele tratamentului de canal constau în extracția și înlocuirea dinților printr-un implant dentar, o punte sau o proteză. Astăzi, este clar că nicio metoda de înlocuire a dinților nu se compară cu senzația dinților naturali și ar trebui să încercați să evitați înlocuirea inutilă a dinților. În plus, uneori opțiunile de restaurare menționate anterior sunt mai complexe și mai scumpe decât tratamentul de canal. Tratamentul endodontic este unul dintre cele mai complexe tratamente în domeniul stomatologic, însă mulțumită acestuia putem să vă salvăm dinții naturali pe care altfel i-am fi înlocuit.